A “tiszta étkezés” kifejezés talán azt sugallja, hogy más élelmiszerek “tisztátalanok”, de valójában nem teszünk ilyen különbséget. A szó itt mindössze annyit jelent, hogy a tányérunkat tápláló, teljes értékű ételekkel rakjuk tele. Ilyenek lehetnek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, egészséges zsírok és a hüvelyesek. Ezek mindegyike fontos tápanyagokat, például rostokat tartalmaz.
Bár a táplálkozási igényeink egyénenként eltérőek, van, hogy egyszerűen csak egy alacsony kalóriatartalmú, egészséges fogásra vágyunk. Az alábbi, könnyen kivitelezhető receptek akkor is segíthetnek, ha még csak most ismerkedsz a főzéssel, hiszen nem kell hozzájuk túl sok összetevő. Ráadásul tartós alapanyagokból készülnek, így akár hetente többször is összeüthetjük őket.
Ezek az ételek mellőzik a hozzáadott cukrot és minimális mértékben támaszkodnak telített zsírokra, amelyek károsíthatják a szívet. A cukrokra érdemes kiemelten ügyelnünk, mivel általában még csak nem is édességekből, hanem például gabonafélékből visszük be a legtöbbet: az amerikaiak például naponta átlagosan 28 teáskanálnyi mennyiséget. Az ajánlott mennyiség ehhez képest a nőknél napi 6, míg a férfiaknál napi 9 teáskanál lenne.
Vegán Superfood Buddha tál
A Buddha tál legfőbb előnye, hogy nem is igényel főzést vagy különösebb konyhai felkészültséget. Elég, ha bevásárolsz a legízletesebb, vitamindús magvakból és zöldségekből, és az utóbbiakat felszeleteled. A Buddha tál összetevői közé tartozhat például négy szelet avokádó, négy szelet cékla, két evőkanál quinoa, egy evőkanál szezámmag és egy evőkanál zöldbab.
Minestrone zöldségleves
A Minestrone egy kiadós olasz zöldségleves paradicsompürével vagy rizzsel. Hagyományosan a maradék zöldségek felhasználására készült, ezért nyugodtan szeletelj bele szezonális zöldségeket, például krumplit, spenótot, cukkinit, borsót vagy zöldbabot. A további összetevők szinte minden háztartásban megtalálhatók: ilyen a paradicsomkonzerv, a hagyma, babérlevél, só és bors. A hagyományos változatba tésztát is szokás tenni, de anélkül is laktató és diétás fogás is lehet.
Az elkészítéséhez melegíts olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, majd pirítsd 10 percig a zöldségeket. Add hozzájuk egy fazékban a pürét és az alaplevet, majd keverj össze mindent. Forrald fel, majd párold 30 percig, amíg a krumpli teljesen át nem fő, ezután fűszerezd ízlés szerint.
Humuszban sült csirke
A csirkemell minden diéta központi eleme, de sokkal izgalmasabbá tehető, ha kellően megízesíted, például humusszal. Az sem gond, ha a humuszt nem készíted el külön, hanem a boltban kapható változatot használod a készíteni. Vagdosd fel őket, majd helyezd a csirkemellel együtt a tepsibe. Ezek után locsold meg a csirkét citromlével, majd gazdagon vidd fel rá a humuszt, és ízlés szerint szórd meg erős paprikával. Fél óra sütés után a csirke körül igazi “humuszkéreg” képződik.
Zöldségek citrusos vinaigrettel
A citrusos salátaöntet a narancslétől nyer természetes édességet, amely ellensúlyozza a citromlé savasságát. Csepegtesd a káposztasalátára majonéz helyett, vagy a téli zöldségekre, amiket szárított gyümölccsel és dióval fogyaszthatsz.