Miért jó a száraz január és mit jelent pontosan?


A száraz november nálunk elterjedtebb, és a veganuárt is sokan ismerik, ám a száraz január kihívást is emberek milliói végzik el világszerte, ami azt jelenti, hogy az egész hónapban nem isznak egy csepp alkoholt sem. A kihívást még 2012-ben indult jótékonysági céllal kisebb körben, azóta pedig rengetegen csatlakoztak már hozzá, hiszen újévkor sokakban ott a vágy, hogy egy kicsit megtisztuljanak és egészségesebbé váljanak.

A rendszeres alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert, megzavarja az anyagcserét, fáradékonnyá tesz, hizlal, emeli a vérnyomást, csökkenti a futóteljesítményt és a májt is károsítja, így mindenképpen jót tesz, ha évente egyszer huzamosabb ideig tartunk egy kis szünetet. Persze a mértékletes alkoholfogyasztással nincs gond, sőt alkalomadtán egy-egy pohárka bor, sör vagy pálinka még hasznos is lehet, ám az ünnepek alatt jellemző, hogy egyesek többet isznak a megszokottnál, így a januári absztinens időszak épp jókor jön egy kis megújuláshoz.

Egy hónap alatt lehet bármilyen pozitív változást elérni?

Naná, sőt! A száraz januárnak van egy nyirkos január verziója is, amikor nem szorítják nullára az alkoholfogyasztást, csak jelentősen lecsökkentik, és már ez is számos egészségügyi előnnyel bír. Természetesen a futók alapvetően aktív és sportos emberek, akik az átlaghoz képest jobban figyelnek az egészségükre és a táplálkozásukra, így az alkoholfogyasztás tekintetében is az egészségesebb irányt képviselik, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy már a mennyiség csökkentése is előnyös és jó kezdő lépcsőfok lehet ahhoz, hogy egész évben ideálisabb viszonyt alakítsanak ki az alkohollal.

Azonban a legtöbb előnyt a száraz januárral lehet megtapasztalni. Hamar érezhető, hogy javul az alvás minősége, hidratáltabbá válik a szervezeted, szebb lesz a bőröd, több lesz az energiád, kiegyensúlyozottabb lesz a hangulatod és a pluszkilók leadása is könnyebbé válik.

A mentális és fizikális egészségünk érdekében a szélsőségeket érdemes kerülni, hiszen egy hosszútávon tartható életmódba bele kell férnie a mértékletes alkoholfogyasztásnak, ha kedved van hozzá, ugyanakkor egy tudatos szünet évente egy hónapig kifejezetten hasznos!

Feliratkozom a hírlevélre: