5 szokás a lelki nyugalom megőrzése érdekében

A legtöbben folyamatos stresszben töltjük a mindennapjainkat. Sőt, időnként azon kapjuk magunkat, hogy szorongunk és pánikba esünk. Bár a stressz bizonyos mértékben normális, az eltúlzott stresszreakciók rontják az életminőségünket. Ha azonban egészségesebb mintákat követünk, az hozzájárulhat a mentális és fizikai jóllétünkhöz. A kiegyensúlyozott lelkiállapot többféle módon is elérhető. Most bemutatunk ezek közül öt olyan szokást, amelyek segítenek megbirkózni a stresszel.

  1. Edzés

A testmozgás csökkenti a stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol szintjét. Ezzel szemben serkenti az endorfinok termelődését, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói és hangulatjavítói.

Az edzés szépsége abban rejlik, hogy a viselkedés megváltozásával fokozza az önfegyelmet és egyúttal új rutint is kialakít. Ahogyan a test fizikai átalakulása megtörténik, az érzelmi jóllét szintje is növekszik a javuló énképnek köszönhetően.

2. Meditáció

Lazíts, vegyél egy mély levegőt és szemlélődj! Nem minden teher a te válladon nyugszik. A meditáció arra tanít, hogy két levegővétel közt mindig a jelen pillanatra összpontosíts. Segít tudatosítani, mi vesz körül minden pillanatban, legyen a valóság épp fájdalmas vagy örömteli. 

A meditáció közismerten javítja az alvást, csökkenti a depressziót és a szorongást. Segít elviselni a krónikus pszichológiai nehézségeket, sőt mi több, javítja a kognitív és viselkedési funkciókat is.

3. Séta

A tudatos séta nagyszerű módja az edzésnek és a kikapcsolódásnak. Amikor ugyanis ritmikusan mozogsz és lélegzel, erősítheted a saját testeddel kapcsolatos tudatosságodat. A séta kiterjeszti a figyelmedet a körülötted lévő látnivalókra, a lassú, figyelmes gyaloglás pedig segít fókuszálni és kikapcsolódni.

4. Jóga

A jóga olyan spirituális és fizikai gyakorlatokat foglal magába, amelyek a környezetünkkel való egység állapota felé mozdítják a testet, az elmét és a szellemet. Különlegessége, hogy életkortól és testsúlytól függetlenül mindenki végezheti, minimális óvintézkedések mellett, ha az adott személy fizikai állapota megkívánja. Ez a mozgásforma évszázadok óta segít a rugalmasság, az erő és az állóképesség fejlesztésében, valamint az elme ellazult és koncentrált állapotának megőrzésében.

5. Színezők 

Több kutatás is úgy találta, hogy az összetett geometriai minták, például egy mandala színezése olyan meditatív állapotot hoz létre, amely előnyös a szorongás csökkentéséhez. A színezés megnyugtató, hiszen ilyenkor mind a logikus bal agyféltekét (motoros készségek és figyelem), mind a kreatív jobb agyféltekét (szín, forma, képzelet és érzelem) dolgoztatnunk kell. 

Ennek a tevékenységnek nosztalgikus vonzereje is van, hiszen segít visszaidézni a gyermekkori szabad színezgetés emlékeit, és kreatív módszert kínál, hogy kitörjünk a mindennapi rutinból.