5 szokás, amivel akár 14 évvel is megnövelhetjük az élettartamunkat

Sokunkra jellemző, hogy aggódunk a saját vagy a családtagjaink egészsége miatt. Szerencsére azonban van befolyásunk afölött, meddig őrizhetjük meg a szervezetünk optimális működését. A szakértők szerint öt jó szokás betartása közel másfél évtizedet adhat az életünkhöz. Lássuk, melyek ezek!

Az öt egészséges szokást már csak azért is érdemes elsajátítanunk, mert csökkentik az idő előtti szívinfarktus, szélütés vagy rák kockázatát. Ezek az alábbiak:

  • Egészséges táplálkozás
  • Rendszeres testmozgás
  • A dohányzás kerülése
  • Mértékletes alkoholfogyasztás
  • Az egészséges testsúly megőrzése

Egy, a Circulationben megjelent tanulmány szerint ha egy nő 50 évesen gyakorolni kezdi a fentieket, akár 14 évvel is tovább élhet, mint ha egyik szokást sem tenné az élete részévé. A férfiak élettartama ilyen módon átlagosan 12,2 évvel hosszabbítható meg.

Az öt szokást azonban bármikor megéri elsajátítani – mondja Haitham Ahmed kardiológus, aki ugyanezt a kérdést tanulmányozta. Akár a 65 év felettiek élettartamát is kitolhatja, ha a fenti rutinhoz tartják magukat. Mindez még kritikusabb azok számára, akiknél szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizáltak vagy szívinfarktuson estek át. 

“A szívrohamot követően nő az ismétlődés kockázata, így még fontosabbak az ennek csökkentésére irányuló erőfeszítések” – fogalmaz az orvos.

A probléma, hogy túl jól élünk 

A korán jelentkező, krónikus betegségekhez furcsa módon hozzájárul a jólét is, mivel gyakran kéz a kézben jár az élelmiszerek túlkínálatával és a passzív életmóddal. Szakértők szerint az elhízás és a fizikai aktivitás csökkenése nagyban felelős a szív- és érrendszeri betegségek, valamint számos ráktípus kialakulásáért is. 

Az öt egészséges szokás azonban csökkenti a fenti betegségek kialakulásának esélyét, mondja Dr. Ahmed:

„A tanulmányban részt vevő betegek közül sokan 65 évnél idősebbek voltak, ám az egészséges életmódot elsajátítók körében 80 százalékkal csökkent a halálozási kockázat a nyolc évnyi utókövetés során” – jelentette ki.

A kutatók az egészséges étrendet a sok zöldség, hüvelyes, gyümölcs, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák és az omega-3 zsírsavak fogyasztásával azonosítják. Ez lényegében az úgynevezett mediterrán diétának felel meg. Az ilyen étrend csak korlátozottan tartalmazhat vörös és feldolgozott húst, cukrot, transzzsírokat és nátriumot.

A testmozgás előnyeit legalább napi 30 perc aktivitás után élvezhetjük, ide tartozhat a lendületes séta is. Az alacsony kockázatú alkoholfogyasztás a nőknél legfeljebb napi 5-15 grammot, míg a férfiaknál napi 5-30 grammot jelent.

És a végére egy meglepő adat: a tanulmány 123 ezer résztvevőjének alig több mint 1 százaléka követte mind az öt életmódbeli szokást. Azonban minél több szokást sajátítottak el, annál tovább éltek!

Ezért a fenti életmódot követni nem feltétlenül “mindent vagy semmit” típusú javaslat: minél több jó szokást követünk, annál több előnyt tapasztaljuk majd.