Hogyan javíthatja a hangulatunkat az egészséges táplálkozás?

Az senkinek sem újdonság, hogy a friss, egészséges ételek jótékony hatással vannak a szervezetre. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy a helyes táplálkozás a mentális egészségünk megőrzésében és javításában is komoly szerepet játszik. Márpedig a kutatások ezt igazolják: egyre több bizonyíték utal a táplálkozásunk és a hangulatunk közötti kapcsolatra. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan befolyásolhatják a hangulatodat az étkezési szokásaid – jó és rossz értelemben egyaránt.

A stressz vagy szomorúság okán sokan “menekülnek” a nassolásba. A magas cukor- vagy zsírtartalmú ételek finomak és érzelmileg is kielégítőek – de csak rövid távon. 

Ennek oka, hogy megemelik a vércukorszintet, és ugyanazokat az boldogság hormonokat aktiválják az agyban, mint a függőséget okozó drogok. Az emésztés során azonban a szénhidrátban gazdag ételek a hangulatunkra kifejezetten negatívan hathatnak. Az egészséges táplálkozás ezzel szemben segít stabilan tartani a vércukorszintünket és ezzel a közérzetünket is.

A táplálkozás mellett fontos a megfelelő vitaminok bevitele is. Ebben segít neked a Habyt. Töltsd ki az egészség tesztet, ismerd meg mire van szüksége a testednek és rendeld meg az első csomagod!

Számos olyan folyamat zajlik a testünkben, amelyet ingerületátvivő anyagok, úgynevezett neurotranszmitterek szabályoznak. Ezek ingereket közvetítenek az idegek és más sejtek között, így szabályozva a szívverést, a légzést, az érzelmeket, a koncentrációs szintet stb. Bizonyos ételek fogyasztása pedig serkentheti egyes neurotranszmitterek termelését a szervezetben.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a neurotranszmittereket, amelyek segíthetnek a mentális állapotunk javításában.

1. Dopamin

Ez a vegyület segít aktiválni az örömérzetet. Gyakran kapcsolódik a jutalmazottság érzéséhez, de funkciói túlmutatnak ezen. Növeli az éberséget és a koncentrációt, és javítja a reakcióidőt is. Annak érdekében, hogy a szervezeted dopamint termeljen, fogyassz sok fehérjét, például húst, halat, tofut, babot, tejet, tojást és lencsét!

2. Szerotonin

Ez az ingerületátvivő anyag az alvás és az étvágy megfelelő szabályozásáért felel. Kiegyensúlyozza a hangulatunkat, valamint csökkenti a fájdalmakat és a szorongást is. Nem véletlen, hogy a depresszió elleni szerek fontos csoportját az úgynevezett szerotonin visszavétel-gátlók képezik. 

A kellő mennyiségű szerotonin termeléséhez azonban egy egyébként egészséges embernek nem szükséges antidepresszánsokat szedni. Az agyban is termelődik, méghozzá a bevitt triptofán aminosavból és B-vitaminokból, amelyek a legtöbb fehérjét tartalmazó élelmiszerben megtalálhatók. Magas triptofántartalmú a csokoládé, a zab, a tejtermékek és sok mag is.

3. Endorfinok

Ezek a peptidek segítenek csökkenteni a fájdalomérzetet, elősegítik a nyugalom és a derű állapotát, valamint enyhítik a szorongást és depressziót.

A csokoládé, az eper és a fűszeres ételek fogyasztása serkentheti az endorfintermelést, ahogyan az edzés is.

4. Oxitocin

Ez a polipeptid (fehérjéhez hasonlatos) szerkezetű hormon segít kikapcsolódni, feloldódni, a társasági kapcsolatainkban elmélyülni és megélni a szeretetet. Mindkét nemnél termelődik szex közben, illetve nőknél a szülés és szoptatás alatt is. Az oxitocintermelést elősegítheti a tojás, a banán, a lazac, a dió, a bab és a hüvelyesek.

Az egészséges táplálkozás tehát nagymértékben hozzájárulhat a jó hangulat fenntartásához. Habár ez némi erőfeszítéssel játhat, megéri tudatosan étkezni – így testileg, szellemileg és lelkileg is a legjobb formában maradhatunk.