Így hozza a testünket egyensúlyba a meditáció

A meditációról a buddhizmus jut eszünkbe – pedig ahhoz, hogy hatékonyan gyakoroljuk, nem kell elvonulnunk a Himalája csúcsai közé. A meditáció több millió embernek segít enyhíteni a krónikus fájdalmat, szorongást vagy stresszt. Javítja a szív egészségét, támogatja az immunrendszer működését és akár tartósan boldogabbá is válhatunk általa.

Bármely stressz által okozott vagy súlyosbított állapot enyhíthető a meditációval – mondta ki Herbert Benson kardiológus, aki három évtizeden át tanulmányozta a meditáció egészségre gyakorolt hatásait. 

Ezt az állítást bizonyítékok sora támasztja alá: a meditáló emberekenl végzett agyi vizsgálatok aktivitásnövekedést mutattak azokon a területeken, amelyek az anyagcserét és a pulzusszámot szabályozzák. 

A meditáció rendszeres gyakorlása bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást, megemeli a vírusokkal szembeszálló antitestek szintjét, de még a meddőségi és menstruációs problémákban is javulást hozhat.

A gyakorlat fókuszában az ismétlés nyugtató ereje áll. A légzésre való összpontosítás, a gondolatok figyelmen kívül hagyása és egy szó vagy kifejezés ismétlése relaxált állapotba juttatja a szervezetünket. A szakértők állítják: nem nehéz megtanulni, de mint minden készséget, ezt is gyakorolni kell. Ha pedig a nap folyamán többször is meditálunk, általában véve is nyugodtabbá válhatunk.

A meditáció “átkapcsolja” az agyunkat

Egy friss tanulmány szerint a meditáló szerzetesek a tanuláshoz és a boldogsághoz kapcsolódó területeken nagyobb agyi aktivitást mutattak, mint azok, akik nem folytatnak meditációt. A gyakorlat tartós változásokat idézett elő az agyban a figyelem, a munkamemória, a tanulás és a tudatos észlelés területén. A szerzetesek nagyobb aktivitást mutattak a pozitív érzelmekhez kapcsolódó területeken is, mint például a boldogság.

Hogy kell meditálni? 

Először is helyezkedj kényelembe az ágyon, a kanapén vagy a szőnyegen – attól függően, hol érzed a legjobban magad. Lélegezz szabadon és egyenletesen. A gyakorlat könnyebb lehet, ha közben koncentrálsz, például egy gyertya lángjára vagy egy ismétlődő szóra.

Ne próbáld irányítani a lélegezeted: ehelyett figyelj arra, hogyan hullámzik a tested minden ki- és belégzéssel. Nem kell arra összpontosítanod, hogy ne gondolkodj, elég, ha hagyod “elsuhanni” a fejedben keletkező gondolatokat. Így idővel annak is tudatába kerülhetsz, milyen ismétlődő gondolati minták játszódnak le az agyadban.

Honnan tudhatod, hogy a meditáció „működik”?

Ha meditáció közben melegséget, nehézséget és nyugalmat érzel, az jelezheti, hogy a gyakorlat sikeres. Ha azonban ezt a szintet nem tudod elérni, látogass el egy meditációs központba, vagy tájékozódj videókból a helyes technikáról! 

Ha végképp nem menne a meditáció, válts át másik technikára. Ilyen lehet például a jóga, az ima, vagy bármilyen mozgássorozat – a kulcs a szakértők szerint az ismétlés, ami ellazítja a testedet.