5 ok, amiért az irodai dolgozóknak megéri jógázni

Manapság egyre több munka elvégzéséhez kell legalább napi 8 órát a számítógép előtt tölteni. Bár ez látszólagosan megkönnyíti az életünket, az emberi testet mozgásra tervezték. A hosszú ideig tartó, folyamatos ülés a rugalmasság és a mobilitás csökkenéséhez vezethet. Bár a jóga sem képes teljesen megszüntetni a stresszt, kiváló módszer a testünk karbantartására.

Mi történik, ha hónapokig görnyedsz az íróasztal mögött? Ízületi fájdalmat és feszülést tapasztalhatsz, ami megnehezíti a mozgást és befolyásolja a testtartásodat. Ennek eredményeként sok irodai dolgozó küzd nyak- és hátfájdalmakkal, álmatlansággal és rossz keringéssel.

A jóga tökéletes ellenszere lehet a fenti panaszoknak, mivel csökkenti a stresszt és a feszültséget, ráadásul javíthatja a koncentrációs képességét. Ha pedig ez nem lenne elég, méregteleníti a testet és tonizálja az izmokat is. 

A jóga gyakorlatok segítenek a helyes testtartás kialakításában és a rugalmasság megőrzésében. Sőt mi több, a jóga egyes tanok szerint még azt is megváltoztathatja, ahogyan a világot észleled magad körül. Nem csoda, hogy egyre több nagyvállalatnál tartanak jógaórákat a munkavállalóknak. Íme, 5 ok, amiért megéri belevágni!

Csökkenti a stresszt és a feszültséget

A kutatók úgy találták, hogy 6 hét következetes jógagyakorlás elősegíti a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódását, amely a pihenést és az emésztést vezérli. A jógagyakorlatok után a résztvevők nem pusztán ellazultnak, hanem idegrendszerük is a fiziológiai egyensúly állapotába került, amely nagyobb ellenállóképességhez vezet a stresszel szemben.

Javítja a koncentrációt és az összpontosítást

A detroiti Wayne Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy egyetlen jógaóra is jelentősen javította a résztvevők sebességét és pontosságát, amikor a memóriájukat és koncentrációjukat tesztelték. A jógagyakorlatok által nyújtott fokozott önismeret javítja az összpontosítási képességet, míg a légzésre való odafigyelés segít rendet tenni a gondolataink közt, így pontosabbnak és éberebbnek érezhetjük magunkat.

Méregteleníti a szervezetet

Általános tévhit, hogy a forró jóga jobban méregtelenít, mint a gyakorlat más formái: az izzadás csak az egyik módja a méregtelenítésnek, és nem is feltétlenül a leghatékonyabb. 

A jógapózokban előforduló nyújtás, csavarás és kompresszió serkenti a keringést és a nyirokrendszert, eközben pedig szabályozza az emésztést. Egyes pózok összenyomják a májat, ezzel kipréselik belőle a méreganyagokat, és arra késztetik, hogy továbbítsa őket a szervezet méregtelenítő rendszereibe. Más pózok stimulálják a nyirokrendszert, ahol a méreganyagok elraktározódnak a máj felé vezető úton.

Megváltoztatja az észlelést

A pozitív érzelmeknek köze van a testedben zajló biokémiai reakciókhoz. A jóga oxitocint szabadít fel, amely a boldogság és jóllét érzésével árasztja el a szervezetet. Az orvosok egyre gyakrabban ajánlják a jógát, mint a hangulatjavítás és a stressz kezelésének egyik legjobb és legtermészetesebb módját. Amikor kiegyensúlyozottnak és harmonikusnak érezzük magunkat, az arra is kihat, ahogyan a világhoz kapcsolódunk. 

A jóga mindenkié

A jóga alkalmazható minden korosztály számára, a fiataloktól és fittektől kezdve az ízületi gyulladásban szenvedő idősekig. Ha a munkád miatt sokat utazol, gyakorolhatod a szállodai szobájában, de egyszerű nyújtásokat végezhetsz közvetlenül az íróasztal mellett is. 

Világszerte sokfelé kínálnak jógaórákat, de rengeteg videó is rendelkezésre áll az otthoni gyakorláshoz: csak egy matracra és néhány kényelmes ruhára van szükséged hozzá. Így igazán semmi akadálya, hogy a szabadidődben belevágj és megtapasztald a jótékony hatásait.