6+1 hasznos tipp, hogy közösen futhass a kutyáddal

A kedvenceddel is hódolhatsz a kedvenc egészséges hobbidnak! 

A kutyás futás szórakoztató, egészséges és hasznos neked és kedvencednek is. Persze, csak akkor, ha először konzultálsz az állatorvossal és megbizonyosodsz róla, hogy a négylábú egészsége lehetővé teszi ezt a mozgásformát. Ha minden körülmény adott, kövesd ezt az útmutatót, hogy együtt is biztonságosan mozoghassatok!

  1. Alakítsatok ki közös rituálét

A kutyák rendkívül hűek a szokásaikhoz (van mit tanulnunk tőlük), ezért könnyen hozzászoknak a közös programhoz. Hogy kedvenced tudja, hogy futás következik, próbáld mindig ugyanazokat a tevékenységeket végezni, ugyanabban a sorrendben. Például egyszerű szavakkal jelezd, hogy mi fog következni, majd helyezd rá a hámot/pórázt, ültesd egy kijelölt “futni megyünk” helyre, és ne a szokásos helyen vedd fel a cipődet.

2. Találjátok meg a megfelelő tempót

Bár könnyebb lenne hozzád alkalmazkodni, a legjobb, ha hagyod, hogy a kutyád határozza meg a tempót. Légy türelmes és adj időt neki, hogy néha megálljon, szimatoljon, és persze annyi vizet igyon, amennyit csak akar. Akár nagy, akár kisebb testű kutyád van, élvezni fogja az új környezet felfedezését. Neked pedig jó edzést jelent a váltakozó tempóban futás.

Figyelj az egészségedre, hogy mindig tartani tudd a kutyád tempóját és próbáld ki a Habyt személyre szabott vitaminjait. Töltsd ki az egészség tesztet, ismerd meg mire van szüksége a testednek és rendeld meg az első csomagod!

3. Maradjatok hidratáltak

Amikor a kutyáddal futsz, duplaannyi vizet kell magaddal vinned. A kutyáknak több rövid szünetre is szükségük van a futás során, hogy kifújják magukat és igyanak egy kicsit. Ráadásul a hőt nem tudják izzadtság formájában leadni, ezért gyorsabban is melegszik fel a testük. Érdemes lehet beruházni egy kutyabarát, felfújható vizestálba, ami kevés helyet foglal.

4. Használj állítható pórázt

Mivel futás közben kevésbé koordináltan mozogsz, fontos, hogy egyszerűen irányíthatsd a kutyádat. Ez egyaránt szolgálja az ő és a körülöttetek lévők biztonságát. Az állítható póráz segítségével könnyedén szabályozhatod, hogy a kutyád milyen messzire távolodhat el tőled. Figyelj rá, hogy ismeretlen terepen vagy közlekedő autók, gyalogosok körül ne tudjon túl messzire menni. Tárold a pórázt, hámot otthonod egy meghatározott pontján, így a kutya tudni fogja, mikor jött el a futás ideje. 

5. Fuss megfelelő terepen

Míg a te lábadat kipárnázott cipő óvja, a kedvenced mancsát nem védi semmi. A kutyák lába megfájdulhat az aszfalton vagy egyéb kemény terepen, ezért keress homokos, földes terepet. Kedvenceddel mindenképp érdemesebb erdőben vagy parkban futni, mint az utcán, az emberek között.

6. Figyeld az intő jeleket, hogy ideje megállni

Bár egy kutya nem tudja közölni, hogy aznapra már kifáradt, egyes jelek arra utalhatnak, hogy ideje abbahagyni az edzést. Ezek közé tartozhat a túlzott zihálás, a lassuló tempó, az ajak hátrahúzódása, de a sötétvörösre váltó nyelv, a túlzott nyáladzás és az utasítások megtagadása is. Mindig figyelj ezekre a kedvencednél, amikor pihenőt tartotok. 

+1 Tisztálkodjatok a futás után

A kutyáknak, ha csak nem lettek nyakig sárosak, nincs szükségük teljes fürdetésre futás után, de a mancsaik igényelnek némi tisztogatást. Bogáncs vagy sáros törmelék a kutya mancsának párnái közé kerülhet, és irritációhoz vagy akár fertőzéshez is vezethet. Ha futás után meleg, szappanos ronggyal átmosod a tappancsokat, akkor elkerülheted az ilyen problémákat. Végezetül pedig díjazd kedvenced a nagy teljesítményért pár finom falattal!