7+1 tipp, hogy télen se hagyj fel a futással


Ne hagyd, hogy a hideg elvegye a kedved! A Habyt blogon most 7+1 tanácsot találsz ahhoz, hogy a télen se kelljen lemondanod a kinti futásról.

A téli futás legnehezebb része, hogy egyáltalán elkezdjük. Nehéz rávenned magad, amikor alig süt a nap, mindig borzongós az idő és hol esik, hol nem. De amint elkezded, elindulsz az úton, hogy ebből is egy szokás legyen! A téli futásnak megvannak a maga örömei, mint a fehér táj szépsége vagy a nyugalmat sugárzó, üres futó utakon érzett belső béke. Lássuk is, hogy mi kell a téli hónapok átvészeléséhez:

 1. Tűzz ki egy jutalmat
  Csalogasd ki magad egy jutalom ígéretével! Legyen szó egy barátos kávéról, brunchról vagy akár Netflixezésről egy meleg takaró ölelésében, a magadnak ígért jutalom mindig motiválja a mozgást. Hogy mire vágysz, azt úgy is tudod. Dolgozz meg érte!
 2. Fontos a megfelelő cipő
  A csúszós, latyakos talaj könnyen balesethez vezethez. Mindíg olyan cipőt válassz, amely megfelelő tapadással rendelkezik! Arra is figyelj, hogy megfelelő hőtartása legyen (pl magasabb talp és nem hálós cipő orr) a lábbelidnek.
  A legfontosabb azért még is csak a tapadás, ezért, ha spórolni akarsz és nem tartasz külön téli cipőt, akkor ügyelj a zokni választásra. Meleg, technikai zoknit válassz, ami bent tartja a hőt, de elvezeti az izzadtságot.
 3. Készülj úgy, hogy melegebb van
  Öltözz úgy, mint ha akár 5-10 fokkal is melegebb lenne a hőmérséklet. Futás közben extra hőt termel a tested és a túlságosan meleg ruha fokozza az izzadást. Nedves ruhában pedig könnyebben megfázhatsz. Ha aggódsz, hogy fázni fogsz az elején, akkor öltözz rétegesen. Futás közben vedd le az extra rétegeket és kösd a derekadra.
 4. Ne spórolj a bemelegítéssel
  Akár már otthon kezdj el mozogni, hogy élénküljön a vérkeringésed. Használj ugrókötelet, lépcsőzz kicsit, a lényeg, hogy emelkedjen a pulzus. A nem megfelelő hőmérsékletű izomzat sokkal hajlamosabb a sérülésre, ami télen fokozottan igaz. Ja, és ha már be vagy melegedve, akkor a kinti levegőt sem érzed olyan hidegnek.
 5. Számolj a széllel
  Amikor csak teheted, kezd a futást széllel szemben és válts féltávnál hátszél irányba. Így amikor már megizzadsz, akkor nem szemből jön a hideg szél. Ez fokozza a komfort érzeted és csökkenti a megfázás esélyét is. Nem mellesleg a hátszélben könnyebb futni, így a vissza úton kevesebb energiát is kell beletenned a mozgásba.
 6. Ne akard megváltani a világot
  A téli futás általában nem a rekord tempóról vagy távolságokról szól. Ez egy olyan időszak, amikor tartani próbáljuk a formát és nem csúcsokat dönteni. Ha kell csökkentsd a tempót, menj rövidebb távokat vagy várd meg azt a napszakaszt, amikor kicsit melegebb van. A lényeg: jobb egy könnyed edzés, mint a semmilyen edzés.
 7. Mindig tartsd magad melegen
  A testhőmérsékleted azonnal elkezd csökkenni, amint abbahagyod a futást. Fontos, hogy amint lehet, bújj ki az átázott, nedves ruháidból és vegyél magadra száraz holmit. A hölgy társak figyeljenek a sportmelltartó cseréjére is és a szép, hosszú hajakat tessék óvni egy meleg sapkával. Ha nem megy azonnal az átöltözés, akkor útközben egy meleg tea vagy akár leves segít, hogy kihúzd hazáig.
  +1 Titkos trükk
  Amikor a leginkább motiválatlannak érzed magad, akkor gyorsan beszélj meg egy futórandit az egyik barátnőddel, barátoddal. Ha csak egyedül vagy, akkor könnyebben adsz magadnak pihenőt, mint ha számít rád valaki. Te sem akarsz az lenni, aki utolsó pillanatban mond le dolgokat, ugye?