Hogyan illeszd be a napirendedbe a mozgást?

Elfoglalt ember vagy, aki szeretne formába lendülni, vagy csak következetesebbé tenni az edzés rendjét? Bár elsőre képtelenségnek tűnhet, sokan vannak, akik sikeresen iktatják be a munka mellett a sportot is a hétköznapjaikba. A legfontosabb ebben – ahogy az élet számos más területén is – a tudatosság.

Mindannyian tudjuk: a sport jót tesz az egészségnek, ahogyan az általános lelkiállapotunknak is. Mégis mindenkinek más oka van, hogy sportoljon. Van, aki fitt szeretne lenni, vagy izmot építeni. Olyan is akad, akinek edzésre van szüksége, hogy visszaszorítson valamilyen betegséget, míg mások egyszerűen csak szívesen űznek csapatsportokat. De vajon hogy tudnak a hétköznapokban is időt szakítani rájuk?

1. Előre jelöld ki az edzés idejét a naptáradban!

Érdemes már előző héten, legkésőbb vasárnap este megtervezni a következő heted, hogy helyet biztosíts a mozgásnak a napirendedben. Elsőre elegendő, ha csak egy-két időpontot hagysz ki, majd fokozatosan növeled az edzések számát. Tekintsd ezeket épp olyan fontosnak, mint az üzleti találkozókat, egy baráti ebédet vagy a gyermekeiddel való időtöltést.

2. Ne eddzd túl magad!

Minél gyakrabban edzel, annál rövidebbnek kell lennie az edzéseknek.

Bőven elegendő, ha hetente kétszer jársz konditerembe: ha egészségesen táplálkozol és pihensz, az edzéseid hatékonyak lesznek. Minden nap edzeni sem káros, de ahhoz sokkal komolyabban kell venni a táplálkozást, pihenést, regenerációt és a test vitaminokkal és ásványianyagokkal való feltöltését. .

Ha túlléped a határaidat, a legjobb esetben csak izomlázad lesz, de akár komoly sérüléseket is kockáztathatsz, amelyekből hosszú idő felépülni. Bölcs döntés, ha nem kapkodsz az elején: öt egymást követő napon edzeni, majd örökre abbahagyni teljességgel értelmetlen.

3. Ne okozz fájdalmat magadnak!

Az edzést nem szabad kötelességnek, unalmasnak vagy fárasztónak tekinteni. Amikor azt érzékeljük, hogy valami kötelesség, hajlamosak vagyunk kifogásokat keresni, hogy kihagyhassuk. Tipikus kifogások lehetnek, hogy az edzőterem túl messze van, vagy nem engedheted meg magadnak ezt a luxust. 

Ha túl messze van az edzőterme, keress egyet közelebb, vagy edzz otthon. Ha túl drága, keress olcsóbbat, figyeld az akciókat, vagy vegyél bérletet. Ha pedig túl sok időbe telne lemenni az edzőterembe, leparkolni, edzeni, majd lezuhanyozni – vannak olyan edzők is, akik házhoz mennek.

4. Kérj tanácsot!

Az előző részben vázolt kifogások szakmai tanácsokkal is leküzdhetők. Érdemes profi edzőt és táplálkozási szakértőt fogadni, vagy ha nem engedheted meg maad, akkor videókat nézni tőlük, hogy megkíméld magad a kezdők hibáitól. Fontos az is, hogy ne várj azonnal csodát magadtól: kifizetődőbb hosszú távon gondolkodni, mint azonnali eredményekben.