A legfontosabb vitaminok a tinik fejlődéséhez

A tiniknek alapvetően ugyanazokra a vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük, mint minden más korcsoportnak. Vannak azonban ezek közt kiemelten fontosak, amelyeket a pubertáskor idején fogyasztaniuk kell. Bár ezeket az anyagokat a megfelelő táplálkozással is bevihetik a szervezetükbe, a hétköznapokban ezt nem mindig könnyű megvalósítani, így érdemes tabletta formájában szedni őket.

Vas

A tinédzser lányok számára az egyik legfontosabb ásványi anyag a vas, különösen a menstruáció idején, amikor a szervezet a vérzés következtében vasat veszít. A legtöbb fiatal nő esetében ez havonta történik, kivéve, ha olyan fogamzásgátlót szed, amely megváltoztatja a menstruációs ciklusát.

Ha a lányok nem visznek be elegendő vasat az étrendjükkel, vagy erős vérzéssel jár a ciklusuk, vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Ez fáradtságot, energiahiányt és légszomjat okozhat. A vas szerencsére számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a vörös húst, a babot, a dióféléket és a szárított gyümölcsöket is.

Kalcium

A kalcium létfontosságú a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez. A tiniévek alatt gondoskodni kell arról, hogy a növekedéshez kellő mennyiséget vigyünk be belőle. Ha gyermekkorban nem jutunk elegendő kalciumhoz, angolkór alakulhat ki, ezért fontos, hogy már a kezdetektől jelen legyen az étrendünkben. 

A kalcium megtalálható a tejben, a sajtban és más tejtermékekben, valamint az egészben fogyasztott zöld leveles zöldségekben és a halban, például a szardíniában is. Ha vegán étrendet követünk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan növelhetjük a kalciumbevitelünket.  

D-vitamin

A D-vitamin meglehetősen sajátos, mivel alapvető fontosságú, a szervezetünk kellő mennyiségben mégis általában csak a napfény hatására képes előállítani. Ezzel együtt bizonyos ételekben, például olajos halakban is megtalálható.

A D-vitamin segít szabályozni a kalcium és a foszfát mennyiségét – ezek létfontosságúak a csontok, a fogak, az izmok és a kötőszövet egészségéhez. Sőt, a D-vitamin hiánya akár a normális fejlődést is akadályozhatja a tizenévesek számára.

Nyáron a szabadban töltött órák során is elegendő mennyiséghez juthatunk, ősszel és télen azonban érdemes megfontolni a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztását, és emellett naponta 10 mikrogrammos dózisban szedni.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy vitaminhiányom van?
Ilyen esetben érdemes felkeresni a háziorvost. Vashiány esetén speciális vastablettákat írhat fel, amelyek sokkal több vasat tartalmaznak, mint a gyógyszertárban vagy élelmiszerboltban kapható kiegészítők. Ha kíváncsi vagy, neked milyen vitaminokra van szükséged, akkor töltsd ki a Habyt egészségtesztet és nézd meg, mit ajánlunk neked személyre szabottan!