A vitaminok szerepe a szervezetünkben

A vitaminok nemcsak egészségmegőrző hatásuk miatt lehetnek fontosak, hanem az anyagcsere folyamatokban is szerepet játszhatnak. Immunrendszerünket rengeteg külső hatás éri, például az őszi-téli időszakban a vírusok által okozott fertőzések, melyeket igyekszünk elkerülni. Az egészségünk megőrzésének alapja a változatos és egészséges alapanyagokból összeállított étrend, olykor azonban érdemes felmérni, hogy szükségünk lehet-e étrendkiegészítőkből történő vitamin- és ásványi anyag pótlásra.

Miért fontos a vitamin-kiegészítés manapság? 
Mert bizonyos élethelyzetek vagy egy rosszul összeállított étrend azt eredményezheti, hogy valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból hiányunk keletkezik a változatos és kiegyensúlyozott étrend ellenére. A sok sport, stresszes életvitel, alváshiányazt, hogy az életmód változtatása mellett érdemes lehet a vitaminokat, ásványi anyagokat mesterséges forrásból is pótolni.

A zöldségeket, gyümölcsöket ideális esetben frissen szedve érdemes fogyasztani.
Amikor fogyás, életmódváltás a cél, ilyenkor nagyon pontosan kell terveznünk, hogy a szervezetünk hozzájusson a megfelelő tápanyagokhoz és elérjük a célunkat Ha aktív, sportos életet élünk és mindemellett nincs lehetőség a megfelelően változatos, kiegyensúlyozott étkezésre, akkor is szükség lehet kiegészítésre.

B-vitaminoknak fontos szerepük van az idegrendszer normál működésében és segítik a fáradtság legyőzésében, a pszichológiai funkciók fenntartásában is. A normál izomműködést és ingerületátvitelt pedig kalcium és magnézium bevitellel is segítjük, oldják az izomfeszültséget is.

Mire használja a szervezetem a vitaminokat és ásványi anyagokat?
A vitaminok olyan non-kalorigén, energiát nem adó tápanyagok, amelyek a szervezet számára esszenciálisak. Feladatuk rendkívül szerteágazó: egy részük hozzájárul az immunrendszer normál működésének fenntartásához, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, az idegrendszer normál működéséhez, másik részük pedig részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a makrotápanyagaok normál anyagcseréjében.

Az ásványi anyagok a vitaminokhoz hasonlóan non-kalorigén tápanyagok és szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A kalcium például szükséges a normál csontozat fenntartásához, a vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és a hemoglobin-képződéshez, a jód pedig hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Bármelyik vitaminból és ásványi anyagból lehet túl keveset és túl sokat is bevinni – természetesen egyik sem célszerű. Érdemes megelőzni a hiányállapotokat, ugyanakkor a túlzott bevitel sem célszerű.

Feliratkozom a hírlevélre:

Vitaminpótlás élelmiszerekkel és természetes anyagokkal
A vitaminoknál alapvetően két típust különböztetünk meg, a vízben és a zsírban oldódó vitaminokat. Az első kategóriába tartozik például a C-vitamin és a B-vitaminok, a 2. csoportba pedig a D-, E-, K- és A-vitamin. A vízben oldódódó vitaminok kiürülnek, így ezek fogyasztása rendszeresen, naponta szükséges, míg a zsírban oldódóak raktározódnak, így ezeket túl tudjuk adagolni.

Zsírban oldódó vitaminok
Bevitelükre figyeljünk, mert felhalmozódnak, tudnak tárolódni a szervezetben, így vitamin túladagolást érhetünk el.

A-vitamin
Szerepük a szervezetben:

  • Részt vesz a normál vas anyagcserében
  • Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához
  • Hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához
  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához
  • Szerepet játszik a sejtosztódásban

Túlzott bevitel: Kiegyensúlyozott táplálkozáskor nem valószínű, hogy kialakul, inkább a túlzásba vitt étrend-kiegészítőkkel lehet ezt elérni
UL: 3 mg
Tünetei: hányás, csont-izomrendszeri rendellenességek, májkárosodás

D-vitamin
Szerepük a szervezetben:

  • Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához.
  • Hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához.
  • hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és az izomfunkció fenn­tartásához.
  • Hozzájárul a normál immunműködéshez
  • Szerepet játszik a sejtosztódásban

E-vitamin
Szerepük a szervezetben:

  • Antioxidáns (Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezéséhez)

Túlzott bevitel: Extrém dózis bevitelekor véralvadási zavarokat okozhat

K-vitamin
Szerepük a szervezetben:

  • Részt vesz a normál véralvadásban
  • Részt vesz a normál csontozat fenntartásában

Vízben oldódó vitaminok
Rendszeres pótlásukról ne felejtkezzünk el, mert kiürülnek a szervezetből. De a teljesség igénye nélkül nézzük melyek ezek és hogyan pótolhatóak.

Bizonyos élettani tényezők, mint a dohányzás, aktív sport, terhesség, elhúzódó betegség, stressz növelik a szükségletet. Nézzük, mik a vízben oldódó vitaminok szerepe a szervezetben.

B-vitamin complex
Szerepük a szervezetben:

  • Részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban
  • Részt vesznek a makrotápanyagok normál anyagcseréjében
  • Hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
  • Hozzájárulnak az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez

Mely élelmiszerekben található meg?

Zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsfélék, hüvelyesek

C-vitamin
Szerepük a szervezetben :

  • Mindenki ismeri az immunrendszert segítő hatását, de ne feledkezzünk meg, hogy a vas felszívódásához is szükséges erősíti az adrenalin hatását, hiányában nemcsak orr és fogínyvérzést tapasztalhatunk, de fáradékonyságot is.
  • Pótlásakor figyeljünk, hogy a tárolás és a hőkezelés elősegíti a bomlását.
  • C- vitamin forrás: gyümölcsök, főzelékfélék, a zöldségek, de savanyú közegben őrződik meg bomlás nélkül legtovább, ezért a citrusfélék, a savanyú káposzta, fekete ribizli a legjobb források.

Mely élelmiszerekben található meg?

  • citrusfélék, eper, nyers zöldpaprika, brokkoli, karfiol, kelbimbó, burgonya

Biotin, vagy H-vitamin
Szerepük a szervezetben:

  • Enzimek kofaktora hozzájárul az ideg­ rendszer normál működéséhez
    Részt vesz a normál energiatermelő anyagcserefolyamtokban
    részt vesz a makro
  • Hozzájárul a haj, bőr és a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához

Mely élelmiszerekben található meg?

  • Húsok, gabonák, máj, tojás, gomba, egyes sajtok és zöldségek