Immunrendszerünk őre, az E-vitamin

Hatékony fegyver a szabad gyökök ellen és Popey bicepsze is duzzad tőle, hiszen bőségesen megtalálható a spenótban.

Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, amely számos egészségügyi előnnyel bír: létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, de még a káros UV-sugárzást követően is segíti a bőr gyógyulását. De vajon milyen forrásokból vihetjük be a szervezetünkbe? 

Az E-vitamin, mint antioxidáns csökkenti a káros szabad gyökök számát a szervezetben. Először azonban tisztázzuk mit is jelent ez a két fogalom. 

A szabad gyökök a testünkben folyamatosan képződő molekulák. Fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében, mivel az immunsejtek szabad gyököket használnak, hogy legyőzzék a fertőzéseket. Ezek a molekulák azonban egyszerre a barátaink és az ellenségeink is: a szabad oxidáció, amit a eredményeznek támadják az egészséges sejteket és többek közt  cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz is vezethetnek. A szabadgyökök szó szerint végzetesnek bizonyulnának, ha nem lennének antioxidánsok, amik úgymond felszabadítják ezeket a gyököket. 

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek a szabad gyököket semlegesítik a testünkben. A szervezetünk természetesen maga is termel antioxidánsokat, de nem eleget, így zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból is be kell vinnünk őket. Az ezekben rejlő E-vitamin az egyik legjobb antioxidáns.

A megfelelő vitaminok bevitele különösen fontos az egészséged szempontjából. Próbáld ki a Habyt személyre szabott vitaminjait. Töltsd ki az egészség tesztet, ismerd meg mire van szükséged és rendeld meg az első csomagod.

Az E-vitamin fontossága az 1980-as években került előtérbe, amikor a tudomány feltárta, hogy a szabad gyökök által okozott károsodások szerepet játszanak az artériák elmeszesedésében, és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához, a látásvesztéshez és számos egyéb elváltozáshoz. 

Azóta már tudjuk, az E-vitamin fogyasztása létfontosságú, hiszen csökkenti az oxidatív stresszt, amelyet a káros hatású szabad gyökök pusztítása okoz a szervezetben.

A bőrünket, ereinket, és látásunkat is óvja!

Az E-vitamin nemcsak az immunrendszerünket fegyverzi fel a “betolakodókkal” szemben. Csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét az artériákban, és fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében is. Támogatja a sejtek regenerálódását, szembeszállva például a káros UV-sugárzással.

Emellett szerepet játszik az egészséges agyműködésben, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos lehet. Óvja a véredények egészségét és csökkenti a koleszterin képződését, amely érelmeszesedéshez vezethet.

Mennyi E-vitamint érdemes bevinni a szervezetünkbe? 

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek többféle formája van, de az úgynevezett alfa-tokoferol az egyetlen, amely számunkra hasznosítható. Ennek megfelelő mennyiségű fogyasztása az egészséges életmód része. A természetes bevitelhez a legjobb élelmiszerek a mandula, a mogyoró, a spenót, a paradicsom, az avokádó és megtaláljuk növényi olajokban is. 

E-vitamin-hiány azoknál alakulhat ki, akiknek emésztési zavarai vagy emésztőszervi betegségei vannak, illetve a szervezetükben nem megfelelően szívódnak fel a tápanyagok. Hasnyálmirigy-gyulladással, cisztás fibrózissal vagy cöliákiával küzdőknek érdemes az E-vitamin szintre odafigyelni.

Az ajánlott mennyiség egyénenként eltérhet. Az általban javasolt E-vitamin-mennyiség 14 éves és idősebb személyek számára (beleértve a terhes nőket is) napi 15 mg (vagy 22 NE, nemzetközi egység). A szoptató nőknek valamivel többre van szükségük, napi 19 mg-ra ( ami 28 NE-nek felel meg). 
A legjobb azonban, ha megismered, hogy a te szervezeted számára mik a leghasznosabb vitaminok. Töltsd ki a Habyt egészség tesztet, ismerd meg mire van szükséged és rendeld meg az első csomagod.