Milyen vitaminokat érdemes szednünk télen?

A leghidegebb évszak fokozott stresszt és terhelést jelent az immunrendszerünknek. Bár az év során bármikor megfázhatunk, a nátha ősszel és télen jóval gyakoribb. Az influenzás esetek száma is december és február közt tetőzik, ráadásul úgy tűnik, hogy a COVID-19 is a téli hónapokban a legfertőzőbb. De vajon milyen vitaminokkal készülhetünk fel a kórokozók támadására?

A fertőzésveszélyt érdemes komolyan venni, de nem kell, hogy önmagában véve eltántorítson a téli programoktól. A koronavírus alatt megszokott szabályokat ilyenkor is érdemes betartani: mossunk minél gyakrabban kezet, találkozzunk a barátainkkal a szabadban és viseljünk maszkot a közösségi helyeken. Emellett érdemes megfontolni a vitaminkapszulák bevitelét is, hogy az étkezésen felül is támogassuk az immunrendszer működését. Ha kíváncsi vagy, neked milyen vitaminokra van szükséged, akkor töltsd ki a Habyt egészségtesztet és nézd meg, mit ajánlunk neked személyre szabottan!

Íme, öt vitamin és étrendkiegészítő, amelyekkel felfegyverezhetjük magunkat a betegségek ellen!

  1. B-vitaminok

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok egy csoportját jelentik, amelyet B-vitamin-komplexnek is neveznek. Ide tartozik a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folát) és B12 (kobalamin). Habár más-más funkciójuk van, külön-külön és együtt is segítik a sejtanyagcserét.

A kutatások szerint a B-vitaminok nem csupán az immunrendszert erősítik, hanem óvják az idegrendszer egészségét, serkentik a sejtek megújulását és védik a szervezetet a betegségektől. Ráadásul elősegítik a jó hangulatot, így segítenek szembeszállni a téli depresszióval. 

Fontos tisztában lennünk vele, hogy az ajánlott napi mennyiség mindegyik vitaminnál eltérő lehet. Ha pedig biotint (azaz B7-vitamint) szedünk, legalább egy hét szünetet kell tartani bármilyen laboratóriumi vizsgálat előtt, mivel befolyásolhatja az eredményt. 

2. C-vitamin

Ez az aszkorbinsav néven is ismert, vízben oldódó vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől. Talán a legismertebb vitamin, az immunrendszer régi szövetségese. Mivel a testünk nem termel C-vitamint, elengedhetetlen, hogy táplálékkal (például brokkolival, citrusfélékkel, édesburgonyával és eperrel) vagy étrend-kiegészítőkkel juttassuk a szervezetünkbe.

A C-vitamin nem csupán vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik: a kutatások szerint segít a fertőzések leküzdésében és javíthatja az immunitást is. Ha pedig a vitaminkészítmény ún. bioflavonoidokat is tartalmaz, azok tovább fokozzák a C-vitamin hatékonyságát. Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség a férfiaknak 90 mg, míg a nőknek 75 mg.

3. D-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin régen ismert a csontok erősítésében játszott szerepe miatt, ugyanis segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. A legújabb tanulmányok azonban a D-vitamint az immunválaszunkkal is összefüggésbe hozták, ami azt jelenti, hogy a hiánya fogékonyabbá tehet a fertőzések iránt.

Napi D-vitamin-szükségletünket jellemzően két forrásból – az étrendünkből és a napfényből – szerezzüka  be. Utóbbi akkor következik be, amikor a napfény UVB sugarai aktiválják bőrszövetünket, hogy D-vitamint termeljen.

Télen azonban alacsony a légkörön átáramló UVB mennyisége, ilyenkor hasznos D-vitamin kapszulát is szedni. A 19 és 70 év közötti felnőttek ajánlott napi D-vitamin mennyisége 600 NE. Az idősebbeknek legalább napi 1000 NE D-vitamint kell fogyasztaniuk, hogy csökkentsék a csontritkulás -és törés kockázatát.

4. Cink

Ez az esszenciális ásványi anyag segít az immunrendszernek leküzdeni a vírusokat és baktériumokat, így már az influenza – és COVID-szezon elején ajánlott beszereznünk.

A cink hatékony a megfázás megelőzésében és tüneteinek mérséklésében, mivel segít megakadályozni, hogy a vírusok a sejtfalhoz tapadjanak az orrjáratban. Ezen felül részt vesz a vírusokat semlegesítő antitestek termelésében is. Ha megbetegszünk, érdemes azonnal elkezdeni cinket szedni, hogy mihamarabb felépülhessünk. Az ajánlott napi mennyisége férfiaknak 11 mg, nőknek 8 mg.

5. Probiotikus kiegészítők

A probiotikus kiegészítők nem mások, mint élő mikroorganizmusok (vagy köznyelvi elnevezésük szerint „jó baktériumok”), amelyek segítenek megőrizni a bélflóra egészségét. Mivel javítják az immunitást, különösen előnyös őket a téli időszakban szedni. Az emésztési problémákkal vagy gyomorpanaszokkal küzdőknek is erősen ajánlott a fogyasztásuk, hiszen elősegítik a kiegyensúlyozott emésztést is.